Rodzaje diet oczyszczających

Wśród diet oczyszczających można wyróżnić 4 najważniejsze.Dieta na bazie owoców lub warzyw.Czas jej stosowania to ok. 3 dni, ale nie dłużej. W ciągu dnia spożywa się od 1 do 1,5 kg różnorodnych świeżych owoców lub warzyw. Powinno się je podzielić na 6-8 posiłków. Do picia zalecane są świeże niesłodzone soki oraz niegazowaną wodę mineralną. Jeśli chodzi o warzywa to nie wolno jeść nasion roślin strączkowych, kukurydzy i warzywa w puszkach.Dieta indiańska czterodniowa. A oto przykładowy jadłospis na 4 dni.Pierwszy dzień: Jemy owoce lub pijemy soki. Najbardziej polecane owoce to jabłka, gruszki, wiśnie brzoskwinie, melony, jagody, wiśnie.Drugi dzień: Pijemy niesłodzone herbatki ziołowe: miętowe, rumiankowe, pokrzywowe, bratkowe. W razie konieczności można delikatnie dosłodzić je miodem.Trzeci dzień: Jemy tylko warzywa surowe w każdej ilości, gotowane na parze lub w postaci zupy.Czwarty dzień: Pijemy buliony ze świeżych warzyw. Zalecane warzywa to kalafior, kapusta, pietruszka. Można używać odrobinę soli.Dieta jednodniowa sokowaPodczas diety należy pić w dowolnej ilości soki warzywne i owocowe niesłodzone, koniecznie świeżo wyciśnięte. Wśród różnorodnych soków powinno się znaleźć po pół szklanki soku z buraków i kapusty. Również polecane są soki z cytryn, selerów i jabłek. Soki można uzupełniać herbatkami ziołowymi z mniszka lekarskiego i pokrzywy, które doskonale oczyszczają wątrobę i nerki.Dieta pszenna lub kaszowaMożna ją stosować nawet kilkanaście dni, gdyż jest najbezpieczniejszą dietą, ponieważ zawiera dużo białka, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin. Jej mankamentem jest prawie brak witaminy C. ,ale można ją wzbogacić odrobiną warzyw. Codziennie należy spożywać pszenicę lub kaszę gryczaną podzieloną na 4-5 posiłków.